Kamuoyunda kripto varlık yasa tasarısı olarak bilinen düzenlemelerin 2024 yılı içinde kanunlaştırılacağının ifade edilmesi üzerine ilgili yasa tasarısı taslağı (“Taslak”) kapsamında inceleme yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kripto varlıkların tüm dünyada ve birçok sektörde yaygınlaşmasıyla birlikte, bu alandaki düzenlemeler ve yasal çerçeve de sürekli olarak gelişmektedir. Türkiye'de de bu alanda yeni tanımların ve kavramların ortaya konulduğu yetki ve sorumluluklar belirlenmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“Kurul”) sermaye piyasası aracı olarak kripto varlık ihracına ilişkin yetkisi, kitle fonlaması yoluyla kripto varlık satışı ve dağıtımına ilişkin yetkisi gibi konuların düzenlendiğini; kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik kanuni düzenlemeler ve sorumluluklar netleştirilerek izinsiz faaliyetler için ciddi cezalar öngörülmüştür. İnternet veya sosyal medya sağlayıcıları üzerinden suç işlenmesi durumunda alınacak tedbirlerle birlikte geniş bir çerçevede düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu yazıda, henüz taslak bir yasa tasarısı niteliğinde olan kripto varlık düzenlemelerinin ana başlıklarını ve kritik düzeyde önem taşıyan hususlarını kapsayacak şekilde kısaca bir değerlendirme yapılacaktır.
1. Kripto Varlık Düzenlemelerine İlişkin Yeni Tanımlar ve Kavramlar
Taslak’ta cüzdan, kripto varlık, kripto varlık alım satım platformu (“Platform”), kripto varlık hizmet sağlayıcı ve kripto varlık saklama hizmeti olmak üzere beş kavramın ilk kez tanımlandığı görülmektedir. İlgili kavramlar, henüz Türkiye’de ilk kez düzenleneceğinden birçoğu ilgili sektörde bilinen karşılıkları ile düzenlendikleri gözlemlenmektedir.
Bunlar arasında en dikkat çekici olarak kripto varlıkların, “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları” şeklinde tanımlanması da kanun koyucunun ilgili sektör ve global düzenlemelerle paralel bir yaklaşım içinde olduğunu göstermektedir.
2. Kurulun Sermaye Piyasası Aracı Olarak Kripto Varlık İhracına İlişkin Yetkisi
Sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesinin düzenlendiği Sermaye Piyasası Kanunu’nun (“SPK”) 13.maddesi kapsamının dışında Kurul’un ikincil düzenlemelerle kripto varlık ihracına ilişkin düzenlemeleri belirleyebileceği ifade edilmektedir.
3. Kurulun Kitle Fonlaması Yoluyla Kripto Varlık Satışı ve Dağıtımına İlişkin Yetkisi
TÜBİTAK tarafından belirlenecek esaslarla birlikte TÜBİTAK tarafından onaylanan dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknolojik altyapının geliştirilmesi ya da değeri bu teknolojiden ayrıştırılamayan nitelikte olan kripto varlıkların satış ya da dağıtımının Kurul’un kitle fonlaması yoluyla halktan para toplanması suretiyle yapılması konusunda belirleme yapabileceği ifade edilerek Kurul’a bu konuda ikincil düzenleme çıkarması için yetki verildiği anlaşılmaktadır.
4. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına İlişkin Kanuni Düzenlemeler ve Sorumluluklar
Taslak’ta yer alan bir başka düzenleme ile SPK’nın 35/B maddesi olarak, Kurul’a, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar sağlayan kripto varlıklara ilişkin düzenleyici işlemler yapma, özel ve genel nitelikte kararlar alma, tedbir ve yaptırım uygulamaya dair yetki verileceği görülmektedir.
“Ödeme hizmetleri ve elektronik para mevzuatı kapsamında elektronik para olarak kabul edilen kripto varlıklara ilişkin yetkinin TCMB’ye ait olacağı” ifadesi ile değeri elektronik para birimine sabitlenen ve ödeme hizmetleri ve elektronik para mevzuatı kapsamında fon karşılığı çıkarılma şartını sağlayan kripto varlıklar bakımından yetkinin TCMB’ye ait olacağı düzenlenmiştir.
Bir diğer yandan, ürün veya hizmete erişimi sağlayan kripto varlıklara ilişkin yetkinin Ticaret Bakanlığı'na ait olduğu ifade edilmiştir.
Platformlarının kurulabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için Kuruldan izin alması zorunluluğu getirilmektedir.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklarının sıkı bazı şartları gerekmekle birlikte bu koşullar arasında, iflas, konkordato ilanı, mülga yasalardan kaynaklanan suçlar gibi durumlar bulunmaktadır.
Kripto varlık alım satım platformları, müşterilerin kimliklerini doğrulamak ve suç gelirlerinin aklanması mevzuatına tam uyum göstermek durumundadır.
Müşterilere kripto varlıkları, kendi cüzdanlarında bulundurulması zorunluluğu getirilmektedir. Bunu yerine getirmeyen müşteriler, meydana gelecek kayıplardan sorumlu olacaktır. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmeti, Kurul tarafından yapılacak ikincil düzenleme ile yetkilendirilmiş ve BDDK tarafından uygun görülen bankalarca veya Kurulca yetkilendirilmiş diğer kuruluşlarca yine müşterilere ait nakitlerin tutulması gerekecektir.
Platformlara, piyasa bozucu nitelikteki eylemlerin tespit edilmesi ve önlenmesi sorumluluğu verilmiştir.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları da finansal kuruluşlar gibi mali denetim ve bilgi sistemleri denetimi konularında bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenecektir.
Taslak’la getirilen kanun maddelerine veya bunlara dayanarak oluşturulacak ikincil düzenlemelere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanabilecektir.
5. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yönelik Tedbirler ve Sorumluluklar
SPK Madde 99/A ve devamına eklenecek düzenlemeler ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının usulsüz işlemleri, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti ve kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği faaliyetlerinde uygulanacak tedbirleri öngörülmüştür.
İnternet üzerinden veya diğer mecralardan kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı ilan, reklam ve duyuru yapıldığında, Kurul bu içeriklere erişimi engelleyebilecek veya ilan ve reklamları durdurabilecektir.
Kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapıldığında, Kurul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurarak ilgili içeriklerin çıkarılmasını veya erişimin engellenmesini talep edebilecektir.
Yurt dışında yerleşik platformlar tarafından Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunulması izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilir. Bu kapsamda, Türkiye'de iş yeri açan, Türkçe internet sitesi oluşturan, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunan yurt dışındaki yerleşik platformların Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunduğu karine teşkil ederek izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı faaliyet gösterdiği kabul edilerek ilgililer hakkında yaptırım uygulanabilecektir.
6. İzinsiz Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılığı Faaliyetine İlişkin Cezalar
İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülmektedir.
7. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Yetkililerine Yönelik Zimmet Suçu ve Cezalar
Taslak’ta yer alan düzenleme ile Türk Ceza Kanunu’ndan farklı olarak zimmet suçuna özgülenmiş farklı fiillerin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
SPK Madde 110/A olarak getirilmesi beklenen düzenleme ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve diğer mensuplarının zimmetine geçirdikleri para veya kripto varlıkların altı ila on iki yıl arası hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile; zimmetin açığa çıkmamasını sağlamak için hileli davranışlarla suç işlenmesi durumunda, faile on iki ila on sekiz yıl arası hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası verileceği ifade edilmiştir. Faaliyet izni kaldırılan kripto varlık hizmet sağlayıcının yönetim veya kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişilerin, kaynakları kripto varlık hizmet sağlayıcının zararına kullanması durumu da zimmet olarak kabul edilecektir.
8. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yönelik Şahsi Sorumluluk
SPK Madde 110/B ile getirilmek istenen düzenlemede, kripto varlık hizmet sağlayıcısının zimmet sayılan karar ve işlemleri gerçekleştiren yönetim kurulu başkanı, üyeleri, diğer mensupları ve hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişi ortaklarının, müşterilere verdikleri zararla sınırlı olarak şahsi sorumluluklarının karşılanması için iflaslarının talep edilebileceğini belirtilmektedir.
Kurulun talebi üzerine doğrudan mahkemece şahsen iflas kararı verilebilir. Bu karar ve işlemler üçüncü kişilere menfaat temini amacıyla yapıldığında, menfaat temin eden kişiler de bu sorumluluktan etkilenebilir.
9. Kripto Varlık Alım Satım Platformlarının Gelir Payı Tahsisi
Platformlar, faaliyet izni aldıkları yıldan itibaren, faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin her takvim yılı için Kurul tarafından belirlenecek oranı, azami yüzde onunu geçmeyecek şekilde, Kurul bütçesine gelir olarak kaydedilebilecektir.
10. Kripto Varlık Alım Satım Platformlarının Faaliyet İzni Süreci ve Faaliyette Olan Platformlar Hakkında Geçici Düzenleme
SPK Geçici Madde 11 olarak düzenlenmesi öngörülen geçiş sürecine ilişkin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Platform olarak faaliyet gösterenler, ikincil düzenleme çıkarılana kadar Kurul izni olmadan faaliyetlerine devam edebilirler. Bu zaman diliminde yeni platformlar kurulamaz ve kurulmuş olanlar faaliyete başlayamazlar, ancak belirlenen şartları sağlayıp Kuruldan izin alındıktan sonra yeni platformlar faaliyete başlayabilecektir.
İkincil düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyet gösteren platformlar, belirlenen süre içinde Kurula faaliyet izni için başvurmazlarsa izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti suçu kapsamında değerlendirilecektir.
Yurt dışında yerleşik platformlar, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 ay içinde sonlandırmak zorunda olacaktır.
SONUÇ
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformlar için, 2024 yılında yasalaşması planlanan kripto varlık yasa tasarısının önerdiği düzenlemeler, kripto varlık tanımlarından, Kurul'un yetkilerine kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bu düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ve platformlarının faaliyetlerini yasal çerçevede yürütmelerini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bu alandaki istikrarı ve güveni artırmayı hedeflemektedir. Kurulun yetkileri, faaliyet izni süreçleri, izinsiz faaliyetlere ilişkin cezalar ve yaptırımlar gibi hususlar kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Dolayısıyla, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformlar, yasal uyumluluklarını ve hukuki süreçleri eksiksiz bir şekilde yöneterek etkin bir denetim mekanizmasını sağlamak ve faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmek zorundadır.
Kamuoyunda kripto varlık yasa tasarısı olarak bilinen düzenlemelerin 2024 yılı içinde kanunlaştırılacağının ifade edilmesi üzerine ilgili yasa tasarısı taslağı (“Taslak”) kapsamında inceleme yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kripto varlıkların tüm dünyada ve birçok sektörde yaygınlaşmasıyla birlikte, bu alandaki düzenlemeler ve yasal çerçeve de sürekli olarak gelişmektedir. Türkiye'de de bu alanda yeni tanımların ve kavramların ortaya konulduğu yetki ve sorumluluklar belirlenmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“Kurul”) sermaye piyasası aracı olarak kripto varlık ihracına ilişkin yetkisi, kitle fonlaması yoluyla kripto varlık satışı ve dağıtımına ilişkin yetkisi gibi konuların düzenlendiğini; kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik kanuni düzenlemeler ve sorumluluklar netleştirilerek izinsiz faaliyetler için ciddi cezalar öngörülmüştür. İnternet veya sosyal medya sağlayıcıları üzerinden suç işlenmesi durumunda alınacak tedbirlerle birlikte geniş bir çerçevede düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu yazıda, henüz taslak bir yasa tasarısı niteliğinde olan kripto varlık düzenlemelerinin ana başlıklarını ve kritik düzeyde önem taşıyan hususlarını kapsayacak şekilde kısaca bir değerlendirme yapılacaktır.
1. Kripto Varlık Düzenlemelerine İlişkin Yeni Tanımlar ve Kavramlar
Taslak’ta cüzdan, kripto varlık, kripto varlık alım satım platformu (“Platform”), kripto varlık hizmet sağlayıcı ve kripto varlık saklama hizmeti olmak üzere beş kavramın ilk kez tanımlandığı görülmektedir. İlgili kavramlar, henüz Türkiye’de ilk kez düzenleneceğinden birçoğu ilgili sektörde bilinen karşılıkları ile düzenlendikleri gözlemlenmektedir.
Bunlar arasında en dikkat çekici olarak kripto varlıkların, “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları” şeklinde tanımlanması da kanun koyucunun ilgili sektör ve global düzenlemelerle paralel bir yaklaşım içinde olduğunu göstermektedir.
2. Kurulun Sermaye Piyasası Aracı Olarak Kripto Varlık İhracına İlişkin Yetkisi
Sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesinin düzenlendiği Sermaye Piyasası Kanunu’nun (“SPK”) 13.maddesi kapsamının dışında Kurul’un ikincil düzenlemelerle kripto varlık ihracına ilişkin düzenlemeleri belirleyebileceği ifade edilmektedir.
3. Kurulun Kitle Fonlaması Yoluyla Kripto Varlık Satışı ve Dağıtımına İlişkin Yetkisi
TÜBİTAK tarafından belirlenecek esaslarla birlikte TÜBİTAK tarafından onaylanan dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknolojik altyapının geliştirilmesi ya da değeri bu teknolojiden ayrıştırılamayan nitelikte olan kripto varlıkların satış ya da dağıtımının Kurul’un kitle fonlaması yoluyla halktan para toplanması suretiyle yapılması konusunda belirleme yapabileceği ifade edilerek Kurul’a bu konuda ikincil düzenleme çıkarması için yetki verildiği anlaşılmaktadır.
4. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına İlişkin Kanuni Düzenlemeler ve Sorumluluklar
Taslak’ta yer alan bir başka düzenleme ile SPK’nın 35/B maddesi olarak, Kurul’a, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar sağlayan kripto varlıklara ilişkin düzenleyici işlemler yapma, özel ve genel nitelikte kararlar alma, tedbir ve yaptırım uygulamaya dair yetki verileceği görülmektedir.
“Ödeme hizmetleri ve elektronik para mevzuatı kapsamında elektronik para olarak kabul edilen kripto varlıklara ilişkin yetkinin TCMB’ye ait olacağı” ifadesi ile değeri elektronik para birimine sabitlenen ve ödeme hizmetleri ve elektronik para mevzuatı kapsamında fon karşılığı çıkarılma şartını sağlayan kripto varlıklar bakımından yetkinin TCMB’ye ait olacağı düzenlenmiştir.
Bir diğer yandan, ürün veya hizmete erişimi sağlayan kripto varlıklara ilişkin yetkinin Ticaret Bakanlığı'na ait olduğu ifade edilmiştir.
Platformlarının kurulabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için Kuruldan izin alması zorunluluğu getirilmektedir.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklarının sıkı bazı şartları gerekmekle birlikte bu koşullar arasında, iflas, konkordato ilanı, mülga yasalardan kaynaklanan suçlar gibi durumlar bulunmaktadır.
Kripto varlık alım satım platformları, müşterilerin kimliklerini doğrulamak ve suç gelirlerinin aklanması mevzuatına tam uyum göstermek durumundadır.
Müşterilere kripto varlıkları, kendi cüzdanlarında bulundurulması zorunluluğu getirilmektedir. Bunu yerine getirmeyen müşteriler, meydana gelecek kayıplardan sorumlu olacaktır. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmeti, Kurul tarafından yapılacak ikincil düzenleme ile yetkilendirilmiş ve BDDK tarafından uygun görülen bankalarca veya Kurulca yetkilendirilmiş diğer kuruluşlarca yine müşterilere ait nakitlerin tutulması gerekecektir.
Platformlara, piyasa bozucu nitelikteki eylemlerin tespit edilmesi ve önlenmesi sorumluluğu verilmiştir.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları da finansal kuruluşlar gibi mali denetim ve bilgi sistemleri denetimi konularında bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenecektir.
Taslak’la getirilen kanun maddelerine veya bunlara dayanarak oluşturulacak ikincil düzenlemelere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanabilecektir.
5. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yönelik Tedbirler ve Sorumluluklar
SPK Madde 99/A ve devamına eklenecek düzenlemeler ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının usulsüz işlemleri, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti ve kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği faaliyetlerinde uygulanacak tedbirleri öngörülmüştür.
İnternet üzerinden veya diğer mecralardan kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı ilan, reklam ve duyuru yapıldığında, Kurul bu içeriklere erişimi engelleyebilecek veya ilan ve reklamları durdurabilecektir.
Kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapıldığında, Kurul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurarak ilgili içeriklerin çıkarılmasını veya erişimin engellenmesini talep edebilecektir.
Yurt dışında yerleşik platformlar tarafından Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunulması izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilir. Bu kapsamda, Türkiye'de iş yeri açan, Türkçe internet sitesi oluşturan, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunan yurt dışındaki yerleşik platformların Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunduğu karine teşkil ederek izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı faaliyet gösterdiği kabul edilerek ilgililer hakkında yaptırım uygulanabilecektir.
6. İzinsiz Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılığı Faaliyetine İlişkin Cezalar
İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülmektedir.
7. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Yetkililerine Yönelik Zimmet Suçu ve Cezalar
Taslak’ta yer alan düzenleme ile Türk Ceza Kanunu’ndan farklı olarak zimmet suçuna özgülenmiş farklı fiillerin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
SPK Madde 110/A olarak getirilmesi beklenen düzenleme ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve diğer mensuplarının zimmetine geçirdikleri para veya kripto varlıkların altı ila on iki yıl arası hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile; zimmetin açığa çıkmamasını sağlamak için hileli davranışlarla suç işlenmesi durumunda, faile on iki ila on sekiz yıl arası hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası verileceği ifade edilmiştir. Faaliyet izni kaldırılan kripto varlık hizmet sağlayıcının yönetim veya kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişilerin, kaynakları kripto varlık hizmet sağlayıcının zararına kullanması durumu da zimmet olarak kabul edilecektir.
8. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yönelik Şahsi Sorumluluk
SPK Madde 110/B ile getirilmek istenen düzenlemede, kripto varlık hizmet sağlayıcısının zimmet sayılan karar ve işlemleri gerçekleştiren yönetim kurulu başkanı, üyeleri, diğer mensupları ve hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişi ortaklarının, müşterilere verdikleri zararla sınırlı olarak şahsi sorumluluklarının karşılanması için iflaslarının talep edilebileceğini belirtilmektedir.
Kurulun talebi üzerine doğrudan mahkemece şahsen iflas kararı verilebilir. Bu karar ve işlemler üçüncü kişilere menfaat temini amacıyla yapıldığında, menfaat temin eden kişiler de bu sorumluluktan etkilenebilir.
9. Kripto Varlık Alım Satım Platformlarının Gelir Payı Tahsisi
Platformlar, faaliyet izni aldıkları yıldan itibaren, faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin her takvim yılı için Kurul tarafından belirlenecek oranı, azami yüzde onunu geçmeyecek şekilde, Kurul bütçesine gelir olarak kaydedilebilecektir.
10. Kripto Varlık Alım Satım Platformlarının Faaliyet İzni Süreci ve Faaliyette Olan Platformlar Hakkında Geçici Düzenleme
SPK Geçici Madde 11 olarak düzenlenmesi öngörülen geçiş sürecine ilişkin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Platform olarak faaliyet gösterenler, ikincil düzenleme çıkarılana kadar Kurul izni olmadan faaliyetlerine devam edebilirler. Bu zaman diliminde yeni platformlar kurulamaz ve kurulmuş olanlar faaliyete başlayamazlar, ancak belirlenen şartları sağlayıp Kuruldan izin alındıktan sonra yeni platformlar faaliyete başlayabilecektir.
İkincil düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra, kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla faaliyet gösteren platformlar, belirlenen süre içinde Kurula faaliyet izni için başvurmazlarsa izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti suçu kapsamında değerlendirilecektir.
Yurt dışında yerleşik platformlar, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 ay içinde sonlandırmak zorunda olacaktır.
SONUÇ
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformlar için, 2024 yılında yasalaşması planlanan kripto varlık yasa tasarısının önerdiği düzenlemeler, kripto varlık tanımlarından, Kurul'un yetkilerine kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bu düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ve platformlarının faaliyetlerini yasal çerçevede yürütmelerini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bu alandaki istikrarı ve güveni artırmayı hedeflemektedir. Kurulun yetkileri, faaliyet izni süreçleri, izinsiz faaliyetlere ilişkin cezalar ve yaptırımlar gibi hususlar kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Dolayısıyla, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformlar, yasal uyumluluklarını ve hukuki süreçleri eksiksiz bir şekilde yöneterek etkin bir denetim mekanizmasını sağlamak ve faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmek zorundadır.